Om Etly Klarborg


Klarborg bringer hyggen ind i hjemmet


Etly Klarborg, som er kunstneren bag Klarborgnisserne og brandet Klarborg, har i mere end 35 år solgt og designet de flotte og buttede Klarborgnisser. Siden Etly åbnede sin egen gårdbutik i 1986, er det blevet til mere end 400 forskellige nisse- og trolde designs, som sælges i hele Danmark. Etly Klarborg designer sine nisser med hjertet og med inspiration fra den danske gammeldags jul. Hygge, kærlighed, respekt, leg og fantasi er nogle af de ord, som Etly bruger i sin designproces og inspireres af når et nyt design fødes. Nisserne er i dag blevet et velkendt juleprodukt, som ikke alene bringer Etlys budskab med ind i de danske stuer, men også er med til at sprede hygge og glæde i mange menneskers hjem. Der findes rigtige nisser, Klarborgnisser.

Klarborg er en dansk design virksomhed som primært designer figurer til hjemmet. Etly Klarborg er bedst kendt for sine eventyrlige nisser, som hver jul kommer frem i butikkerne over hele Danmark og spreder hygge og glæde. Alle Klarborgs figurer er håndstøbte, håndmalede og udført i højeste kvalitet. At de er håndmalet, giver dem deres charme fordi, at hver enkelt nisse har sine egne små personlige træk.

 

Klarborgnisser er skabt med hjertet

Som 4-årig skabte Etly Klarborg sin allerførste nisse, men dengang kunne hun naturligvis ikke vide, at nisser skulle blive et hjertebarn for hende. At netop hendes nisser skulle komme til at stå i mange, mange hjem og sprede den glæde og hygge, som hun selv holder så meget af ved de eventyrlige væsener. Kærligheden til nisser er tæt forbundet til Etly Klarborgs mor, der var en fantasifuld og kreativ personlighed, og som kunne fortælle levende om trolde, nisser og andre væsener, så det både gibbede af fryd og gyste ned ad ryggen på Etly og hendes bror.

”Vi var tit med min mor i mosen, hvor hun rejste tørv, og hun fortalte om hele det her eventyrlige univers, som hun forestillede sig derude. F.eks. stak der nogle steder kæruldstotter op, og så sagde hun ’pas på, I ikke træder på de små troldehoveder: Mosetrolde der er meget sky, og kommer kun frem, når mosekonen brygger’. Og så cyklede vi selvfølgelig ud, når tågen lå over mosen for at se efter mosetroldene. Hun havde beskrevet det hele så livagtigt, at vi selvfølgelig kunne se dem,” fortæller Etly Klarborg.Nu er der en ny nisse på vej

Børnenes fantasi blev også næret derhjemme, hvor familien havde frække nisser på loftet, og det er beskrivelsen af disse nisser, som Etly Klarborg i dag former sine egne nisser efter.

”For mig har nisser det her barnlige udtryk med buttede kinder og bare maver, der stikker lidt ud. Faktisk var det præcist sådan min første søn kom til at give navn til den første rigtige Klarborgnisse. Da min ældste søn Martin, var en lille dreng, legede han en dag rundt i sit nattøj, som egentlig var blevet lidt for småt, så hans bette strutmave stak ud. Siden kom Mads og Mathias og fik også modelleret en karakteristisk nisse. Det er på den måde, alle mine nisser får navne. Inspirationen kommer simpelthen fra børn, jeg kender. Det kan også være, at det bare er et lille barn, jeg ser. Når jeg står og falder i staver over at se på et barn, der tumler rundt, så ved min mand altid, at nu er der en ny nisse på vej,” siger Etly Klarborg med et lille grin.

Et par buttede lår, store kinder, et frækt udtryk i øjnene på en lille pige eller måske en lille hidsigprop under overfladen på artig dreng. Etly Klarborgs nisseantenner er altid indstillet, for inspiration til de nuttede nissefigurer får hun fra børn, hun møder på sin vej. 

”Det kan være et særligt ansigtsudtryk eller måden, et lille barn fjoller rundt på, der lige fanger mig, og så står nissen meget klart i min fantasi. Mens jeg sidder og modellerer, kan jeg tydeligt se nissen for mig, og efterhånden træder personligheden frem i leret. Når jeg kan mærke, at jeg sidder og smiler for mig selv, ved jeg, at nu er den der. Så kan jeg godt finde på at snakke lidt med den: Der var du jo, lille nisse,” fortæller Etly Klarborg.


Den barnlige glæde smitter

Selv om der i dag er over 300 nisser, husker hun dem alle ved navn. For som ’mor’ genkender man nemt sine børn. Etly Klarborg får ofte at vide, at hun må have nisseblod i årerne, og den beskrivelse kan hun fuldstændig tilslutte sig. For hver en nisse er skabt med hjertet. I begyndelsen kun fordi hun selv syntes, de var søde, men i dag efter mere end 35 år med Klarborgnisser, glæder hun sig lige så meget over, hvordan de bringer lys og liv ind i andres hjem:

”Jeg får rigtig mange rørende breve fra mine kunder, der fortæller om, hvad deres nisse betyder for dem, og hvordan nisserne hvert år til jul kommer frem på deres faste pladser i hjemmet. Den barnlige glæde, jeg selv har, rammer jeg andre med, og det er dejligt. I butikken går folk også rundt og griner lidt, når de ser en nisse, de synes er særlig sjov, og det er også mænd, der har et smil på læben, når de får sat lidt gang i den barnlige fantasi.”

For nogle år tilbage lavede Etly Klarborg sig selv som 4-årig i nissen Bette Etly, som sidder på køkkenbordet og laver sin allerførste nisse. Til sit 35-års jubilæum designede Etly den oprindelige nissemor, Sonja, som fortalte så livagtigt, at der i dag dukker et stort kuld Klarborgnisser op hen mod jul – indbegrebet af dansk julehygge.


Kreativ i det hyggelige værksted

Hendes kreative værksted er et lille hus med stråtag, trukket lidt tilbage mellem nogle træer, hvor hun kan være sig selv og lade fantasien vandre ud i skoven til nisser og troldevæsnerne. Som i et ægte nisseunivers er der godt fyldt op med ting og sager, maling, ler, redskaber og stearinlys for hyggens skyld.

”Jeg er jo sådan en, at hvis jeg ser en sjov pind på stranden, så skal den da med hjem. Det har jeg fra min mor, der også kunne bruge alt muligt til noget kreativt. Så det roder måske lidt, men jeg elsker at komme over i værkstedet og arbejde med mine figurer og malerier.”


Hver nisse skal være perfekt

Mens der er god plads til kreativ udfoldelse i processen med modellering af figurer, er det en anden sag, når først Klarborgnissen er dukket op. ”Jeg laver hver nisse i hånden og får lavet en gipsmodel over den, som de efterfølgende bliver støbt over i et keramisk materiale, der meget holdbart. Herefter maler jeg den i hånden, og alle nisser i den form skal males præcist som den første, så alle udtryk og farver bevares i den højeste kvalitet, siger Etly Klarborg og understreger, at det er vigtigt for hende, at hver eneste nisse er perfekt.


Nye nisser år efter år

Etly Klarborg har siden 1986 skabt nye nisser, som hver har deres egen personlighed og navn. Klarborgs Årsnisser er et af samlernes favoritter, hvert år designer Etly Klarborg et nyt par som anføres med årstal og derved bliver årets nissepar. Denne linje af designs startede Etly Klarborg tilbage i år 2000 og siden da har et nyt par hvert år været en del af Klarborgs nissefamilie. I 2020 fejrede Årsnisserne 20 års jubilæum, og det år medfulgte et unikt Guldhjerte til Årsnisseparret, som også er lavet i et begrænset antal.


Et sandt familieeventyr

Det var Etlys mor, der såede de første frø til det, der skulle blive et af Danmarks smukkeste julekrøniker, mens Etly selv pustede liv i eventyret gennem hundredevis af nuttede og kluntede figurer med hver sin unikke fortælling. Hendes mand Kristian såvel som resten af familien har været solide medvirkende gennem hele eventyret, og sønnerne har fået julemagien ind med modermælken.

Med to butikker og en webshop samt nisser og andre nuttede figurer i et hav af forretninger over hele landet, når den nordjyske nisseglæde lidt længere omkring år for år. Det har været en magisk rejse, som langt fra er slut, for eventyret lever videre gennem næste generation.

– Det er som om, der endelig er bundet en sløjfe, nu hvor alle tre sønner er en del af familieforetagendet. Mine børn er født og opflasket i det her univers og jeg ville aldrig kunne finde nogen bedre til at forstå og videreudvikle mit livsværk, afslutter Etly